B-provsjakt

En sammanfattning kommer här….en låååång en. 
Pernilla Sjöqvist och jag med valpisar och Nilla landade hemma hos Hanna i Halmstad vid 8-tiden fredagkväll efter att ha suttit i fast i bilkö (en olycka) i Göteborg. Vi startade hemifrån 13.30. En låååång tur ner på dryga 40 mil. Hundarna skötte sig utmärkt, bra träning för de små. Men man åker ju inte 90 mil tur o retur om man inte tror sig ha nån chans. 

Vi sov alla gott i stugan. Uppe tidigt och for iväg mot provplatsen 45 minuter bort. Det blev en lång dag och väntan då vi fick sista startnumret nr 16. Vi startade klockan fyra. 

Såklart byggde jag upp en oro under dagen om hon skulle palla denna väntan, skulle hon gå loss på markerna och köra sitt eget prov. Men det hade jag inte behövt oroa mig för 😊. Det fanns andra saker som var värre 😔.
Ett relativt svårt Prov tyckte jag men ändå inget prov som Nilla inte skulle klara av. Detta prov var ett roligt, lite annorlunda upplägg med några svårigheter i tuffare terräng. 

Vi började med två enkelmarkeringar, skytt framför oss. Först gick en markering mot vattnet fast på land. Dold nedslagsplats i högt gräs/vass. Den kråkan satte hon fint och snygg avlämning. Sen följde en kortare transport till nästa markering. Även den gick fint och fin avlämning av Duva. Bra stadga. Satt som gjuten. 
Sen var det dags för vatten. Nillas stora styrka är just vatten. Ni som känner henne vet vilken vattenpassion hon har 😂😂En rätt lång transport dit. Men ursnyggt fotgående mot vattnet😊😊. Skytten framför oss igen, så vi stod en bra bit upp på land och nersförsbacke mot vattnet. Här gick en dold markering bakom en ö med sly på vilket gjorde det omöjligt för hundarna att se nedslaget eller båten. Här var det ljudmarkering. Kastaren satt i båt. 

Nu började eländet. Kastaren i båten misslyckades med kastet och skrek OJ Nej! Samtidigt som anden far iväg. Knappt med ett hörbart plask. Bakom ön. Nilla ser ju varken båt eller kast. Hör bara kastaren i båtens läte med slammer och bång. Nilla blev störd och tyckte det var jobbigt blev osäker.  Hon ville därför inte gå i vattnet då hon inte heller uppfattat plasket pga ljudet av åror som slog i båten och kastaren. Hon sprang i strandkanten fram och tillbaka. Jag  fick tillslut ut henne efter mycket om och men med hjälp av linjetag, väl ute i vattnet spikade hon hon fågeln och avlämnade fint i hand. 

Andra markeringen var synlig, både kastare och båt. Svårigheten här var att de skulle i vattnet upp på  ön i vattnet igen och plocka upp markeringen, upp på ön i vattnet simma en sträcka och lämna av. Händer samma skit igen, kastaren lyckades inte få upp anden tillräckligt högt så Nilla såg den inte, blev inget plask heller direkt.  Hon såg bara båten och kastaren. Nilla blev alldeles för brydd i detta och spanade på båten och tyckte det var märkligt igen att gå ut på tomt skott enligt henne. Fick tillslut i hennehon simmade och gick upp på ön. Där sprang hon och sökte fattade inte att hon skulle i vattnet igen, eftersom hon inte sett nån markering. Fick inte i henne där eftersom båten störde henne och var otäck.  Fick kalla tillbaka henne tom 😞😞. 

Sen var det dags för söket. Nillas styrka. Följde skytten på en längre transport igen. Under transporten gick ett skott sen fortsatte transporten. Då skulle man skicka på söket under transporten då alla var i rörelse skytt och jag. Nilla gick ut även om hon tyckte det var lite märkligt att även här gå på tomt skott. När Nilla var ute på söket skulle jag gå vidare fram till stället där ”riktiga” söket började. Denna modell var helt ny för mig. 

Det var ett stort sök som passade Nilla, djupt och brett. En svårighet var  ett brett dike fyllt med vatten som de var tvungna att gå över. Det bekom inte Nilla. Hon tog snabbt in första viltet och så även tre andra. Fick in kaninen som låg på djupet. Går ut igen får tag på en Duva MEN den droppar hon och fastnar på det stället😭😭😭 katastrof. Duvan blir kvar hon plockar inte upp den utan drar iväg ut på söket. Där slutade vårt prov. Hon fick dock hämta in ytterligare ett vilt för att få avsluta bra. Fick höra av funktionären som var på söket att där hon droppade duvan var det matplats för hjortar, där log det potatis. Hon ska ju naturligtvis klara en sån störning men den störningen tog överhand idag.  

Tar med mig…..bra stadga, ingen tendens till tjuvning, bra fotgående, bra upptag och avlämningar i hand. Fint markeringsarbete på land. Bra sök om man bortser från droppet. 

Sist men inte minst skötte de små fyrbentingarna sig alldeles suveränt bra. Sova borta, lång biltur, vara ute i hela dagen i denna miljö med skott, folk o hundar. Sitta i bilen stundtals. Så nyttig miljöträning. Så helt bortkastad var verkligen inte turen. Supernyttigt för de små. Fast det var nog i längsta laget 😊. 

Tack pernilla för sällskap och stöttning när det kändes lite tungt efter provet. Du fick mig att se ljusglimtarna i provet.

   
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s