Valpträff

Sex små ljuvliga 4-månaders valpisar dök upp på träffen. 
Vi höll till på i2:s jaktvårdsområde där vi hade tillgång till en värmestuga. Vår instruktör var Sandra Jonsson. Sandra gav oss många fina tips och kloka tankar hur man kan börja sin jaktträning. 

Kör en lite sammanfattning på några av övningarna. 

Tänk hela tiden på vad du tränar. Tränar du närsök, tränar du enbart det. Strunta då i hur avlämningen blir. Samma tänk i alla övningar. Ta delarna vid sidan av och träna dom separat. 

Köpte hennes tanke kring markeringsträning. Dela upp övningen, kör stadgan sitt, stanna kvar inomhus, aldrig tillsammans med markeringsträning med små valpar. Träna markeringar på så sätt att man hoar till, kastar en dummys när valpen går och lufsar på promenaden. På så sätt byggs inte en förväntan upp som kan vara orsaken till stress, uppvarvning och till och med pip. När valpen blir större unghund kan man sätta ihop och testa. 

Närsök. Vittra in ett litet område. Göm en dummys eller boll,  skicka hunden. Bra att vara två. Håll hunden medan kompisen gömmer, vittrar och gör hunden uppmärksam på platsen genom att göra en liten tuss av gräs och kasta mot platsen. 

Inkallning, pipan används bara när du vet att valpen kommer. Använd den inte i onödan. 

Vilträning. Träna då och då med fågel. Sätt gärna en gummisnodd, socka runt för ett lättare tag. Beroende på hur intresserad valpen är anpassas övningen därefter. Bara göm den vid högt intresse, vid lägre intresse kan en markering behövas. Vid fyra -fem månader gör man ingen affär av att det noppas eller smakas på. Vid 6-månader får man börja se upp. Kanske räcker det med ett röst hummande om det börjar noppas. Testa av. Spring ifrån valpen om du ser att den tar upp fågeln men vill ha den själv. Lite äganderätt i denna ålder är inget att bry sig om. Valpen vet ju inte än vad som är rätt eller vad som förväntas av den att göra. 

Utsätt inte valpen för att vara med och titta för mycket i gruppträningar. 

Linjeträning med godisskålar utlagda. Kan lära in kommando -Lååångt ut (vill att du tar i o springer låååångt rakt), -ut, spring rakt men inte jättelångt. 

Sök kan man vänta med, ha inte brått med det. När du börjar. Gör ditt första sök med hjälp av någon. En person drar en dummy i en serpentin efter sig i ett område. Kastar en dummie som alltid plockas upp. Valla av rutan på detta sätt. Längst fram läggs en dummy ut. Hunden ska ju lära sig att plocka in de närmsta först och på detta sätt minskar man risken för spring och att byta dummies. 

Bra övningar man kan börja med. 

Tack alla som kunde komma. Till er som inte kunde. Det blir fler gånger.

  
Tack Johan för bilden. 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s