Fina min Fina

Idag tror jag faktiskt att det vänt. Hostat mindre och nästintill feberfri 😊. Orkade med en kortare promenad i makligt tempo. 

Fina min Fina vilken valp, nu 4-månader.  Vill stanna tiden, vill ha henne så här liten för jämnan. Så enkel valp. Dessa dagar jag legat sjuk har hon sällskapat mig i sängen. Endera liggandes på mina ben eller tätt, tätt på kudden vid huvudet. 

Jag har inte blivit arg eller tyckt hon varit odräglig en endaste gång. Hon har aldrig fått spel som valpar kan få. De där mardrömstimmarna på kvällen de finns inte. Hon leker fint med någon sak eller går till attack mot Nilla. Aldrig oss. Hon har aldrig ens bitit oss. Det är nog Nilla som fått ta det mesta. Men det är inte så värst farligt. Nilla fräser ifrån ibland men inte alls ofta hon är ju mer än gärna med på leken själv. Fina är nog den lugnaste valp jag skådat. 

Jag ser stora likheter med hennes mor både till utseende och sätt nu (förstås var utseendet en anledning att hon stannade hos mig, så lik Nilla, sättet kunde jag ju inte se nått av då) Jag följde helt enkelt mitt hjärta och gick på känslan. Säkert är det så också att vi, våra hundar formar valpen. Den formas för att passa in i flocken. 

Inomhus finns/syns Fina knappt om det inte gäller kel, hon kan ligga i knät i timmar. Så var ju också Nilla som valp när jag fick henne. Ute tar hon däremot för sig. Hon är en tuff liten tjej som tar för sig av marken, orädd. I skogen är det springa, springa och springa som gäller. Hänger lätt på morsans utflykter och snabb som busen börjar hon bli med de långa valpbenen, så nu blir det koppel på.  När den ena är lös är den andra i koppel. 

Eftersom fina Fina drar iväg rätt långt nu har jag slutat kalla in, nu får hon bli lite rädd  (rädd?) och leta upp mig. Hon får ha kollen på mig nu. Träna inkallning gör vi på annat sätt. Hon är otroligt lätt att kalla in om det behövs. 

Till en början var Fina inte alls intresserad av att apportera. Säkert mitt fel jag krånglade till det, bytte med annan sak, gav godis, lekte o kampade. Men nu har poletten ramlat ner, både för henne och mig. Nu kommer hon med dummyn (just nu i alla fall) Den enda belöning hon får är socialbelöning, klappar och röstbelöning. Jag möter Fina i famnen med dummyn. Klappar om henne mycket innan jag tar dummyn om jag ens tar den. Det är den belöningen hon ville ha. Provade även med fågel där tog hon fågeln fint men var lite mer tveksam till att komma så jag fick springa bakåt, då kom hon och lämnade av  i famnen. Här kastade jag faktiskt godis på backen efter kel och klappar fortfarande hade hon då fågel i munnen. Då släppte hon den för att ta godis och jag kunde ta fågeln.  Vill inte ta den ur munnen även om det skulle gå. Fina ser fågeln fortfarande lite som mat.  

Jag är väldigt sparsam vad gäller apport träning. Jag låter henne bara apportera ett par/tre gånger /dag. Då är det bara hon och jag i skogen. Nilla är kvar hemma den lilla stunden. 

Annars tränar vi väldigt lite. Lite klickerträning med pallen, lite sitt och stanna kvar. Satt ord på ligg o sitt nu och det verkar funka. Vi hinner sen, vi gosar, leker och skapar relation just nu. 

Det där med att säga till när man ska uträtta sina behov. Helt onödigt enligt Fina går alldeles utmärkt att kissa i Bian eller på parketten.

Finaste Fina 😍. 

  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s