Ett dygn

Blev en lite annorlunda valpning än den ‘skolbokslikande’ valpningen hon hade sist. 

Fredag kl 22.30 började hon krysta efter att ha hässjat, bäddat hela kvällen. 23.51 gick vattnet. Nilla krystade vidare inte så kraftiga och med rätt långa mellanrum. 02.00 ringde jag veterinär om råd. Ut o gå sa hon och återkom 02.40. Vi gick ut på tomten. Inget hände, några krystvärkar men inget mer. Då tog jag beslutet om att åka in. 

Nilla fick lämna kalcium o blodsockerprov hon röntgades och det visade sex valpar som alla låg rätt. Den första valpen låg fortfarande högt upp i hornet trots krystvärkar. Det blev också ultraljud för att se om alla levde. Allt såg ok ut. Nilla fick en tid till på sig att krysta utan resultat. Veterinären masserade och kunde konstatera att hon öppnats sig lite. 

Efter ett tag till utan valpning fick Nilla värkstimulerande medecin. Detta gjorde susen, kraftigare krystvärkar och fram ploppade äntligen en gosse ut kl 04.12 på stadiga 585g. En livsduglig och ettrig grabb som på ‘stadiga’ ben tog sig an spenen direkt. Den gossen hade suttit som en plugg. Efter denna flöt det på fint. 

Efter nästan en timme 05.04 ploppade en gosse till ut. Den hade bråttom och kom utan att få moderkakan med. Till en början verkade den pigg men jag upptäckte snabbt att den inte kunde andas ordentligt. Vi sög och gjorde allt. Veterinären tog med gossen ut och gav syrgas men nått var fel. Kunde inte andas för egen maskin och blod kom upp ur luftvägarna. Vi beslöt oss för att den skulle få somna in. 

Tredje valpen kom 5.05 en redig kille även det på 520g, full av livsglädje från start. 

Fjärde valpen en tik kom 5.52 på 545g en riktig ettrig sak. Full fart mot spenen. 

Femte valpen även det en tik kom 05.45 på 575g. 

Sista och sjätte valpen tog tid på sig och ploppade ut kl 08.45 en hane även den rejäl på 580 g. Livskraftig och stark. 

Ett dygn efteråt är de fem fulla av livsglädje. Så lugna och nöjda. Endast nått tuttande hörs från lådan. 

De vägdes igår kväll hemmavid på vår våg. 

Tik märkt rumpa 548g

Tik märkt nacke 530g

Hane märkt nacke 570g

Hane märkt bak 579g 

Hane märkt höger bak 520g

Nilla mår toppen så pigg. Kom faktiskt ut ur låda en kort stund av sig själv aldelles nyss när det prasslades i en påse i köket. Hungrig är hon. Äter mycket och snabbt. Fick en ostskiva och snabbt tillbaka sen till lådan. 

​​

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s