Tore Skogmanskullen

Alsterbygdens Pop opp i Topp ”Pop” har flyttat hem till Elina och Peder. De har tidigare Lyra från Alsterbygdens.

Pop hämtas av Elina vid 9-veckor
Pop drygt 1 år

Meriter: godkänd mental status BPH

Hälsa: HD A och ED 0

Nu äntligen har jag lyckas få igång en ny flik på aktuell kull. En annorlunda kull som ni kommer få följa här. Den består av fyra gråwachtlar och Finas egna Gosse.

Så föddes ”Lilleman” den 5/6 genom ett snitt. Hans syster klarade sig tyvärr inte. Hela historien går att läsa HÄR.

Det har varit några dygn med både stor nervositet, sorg och glädje men nu har vi landat i allt. Fina är den bästa mamman man kan tänka sig, hon tog sig an de nya valparna så fint, lite för försiktig i början och var så mån om dom att det var kämpigt att tvätta dom, men ju fler dygn som passerat desto bättre har det gått. Nu är det nästan samma hantering på gråwachtlarna som på Lilleman.

Lilleman har alltså fått syskon i lådan, syskon att konkurrera med vad gäller att få de bästa spenorna. Syskon att få tumla runt med, syskon att få sova tätt, tätt intill, syskon att bita, syskon att leka med, syskon att älska.

Jag är glad och tacksam för att de små kom hit, glad att kunna hjälpa till och glad för Lillemans skull. Även om omständigheterna kring hur de hamnade här var olyckligt❤️ men nu hoppas jag att vi kan ge de svarta små en lika bra start i livet här som hos deras egna mamma.

Nu har en vecka passerat. Lilleman som kommer heta Alsterbygdens Pop opp i topp i stamtavlan och tilltalsnamnet blir (tror vi nu) rätt o slätt ”Pop”. Namnet kommer från Tore Skogmans låt ”Pop opp i topp” som han sjöng tillsammans med Lill-Babs. Tore Skogman tillbringade en lång tid av sitt liv i karlstad, så genom Tore fortsätter vi helt enkelt vårt Värmlands tema.

Dygn 8 ”Pop” mår topp, han har dubblat sin födelsevikt och han är pigg på benen o småspringer i lådan redan. Hans syskon mår också bra som är två tikar och två hanar. Även de går stadigt upp efter några kämpiga första dygn.

De svarta är nästintill helsvarta, några vita tecken här och där skiljer dem åt. Vikten hos dom är nu mellan 510- 580 gr. De är mindre än ”Pop” med sin matchvikt på 915 nu, men det kommer nog jämna ut sig veckorna som kommer. ”Pop” är mörk och med vågor i pälsen. På bröstet har han små vita änglavingar. Han kommer bli mycket söt.

Dygn 9

Fina sköter de små helt på egen hand nu. Sin egna ”Pop” har hon skött om hela tiden och de svarta helt exemplariskt förutom det där lilla sista att stimulera dom till kissande genom att slicka dom. Inatt satte jag ändå klockan på men nog mest för att lindra mitt kontrollbehov. Ingen av de svarta behövde då kissa. Jag kommer inte helt våga släppa kisseriet men uj vilken skillnad mot att få gå upp varannan timme nattetid.

Mitt andra kontrollbehov har varit att kolla så de går upp i vikt ordentligt. Blir ju ett litet större ansvar eller känslan är den i alla fall att man vill ha lite mer koll när det inte är ens egna valpar.

Alla valpar går upp fint i vikt och Fina levererar bra med mjölk. Jag fick tänka om lite nu, helt plötsligt blev det di till 5 valpar och med det mer mat till Finas glädje. Hon får i stort sett fri tillgång fördelat på flera mål över dagen. Fina är pigg, sällskapssjuk, vill vara med oss och går mer än gärna ut på promenader. Hennes snitt läker fint och hon verkar inte ha nått bekymmer längre eller ha ont av snittet. Fina är så sällskapssjuk att hon även välkomnar Bobbi och Nilla in till lådan. Bobbi nyfiken i en strut, Nilla ja hon vände på klacken och gick tillbaka till sina egna valpar (skendräktig), anar att de valparna hon valt ut, strumpor, gossedjur är lite enklare och kräver inte så mycket som Finas små.

Ja så livet i lådan rullar på, mätta, belåtna, tysta små valpar.

Dagens vikt:

Blå Födelsevikt 372gr idag 644gr

Grön Födelsevikt 294gr idag 600ggr

Lila Födelsevikt 375gr idag 567gr

Rosa Födelsevikt 375gr idag 595gr

Pop Födelsevikt 480gr idag 995gr

De svarta valparna tappade en del i vikt de första dygnen innan de kom hit, men är nu bra med i matchen.

Dygn 16

Nu har de förvandlats till små hundar, skäller och morrar. De ser lite och hörseln är på gång. De fick sin första avmaskning vid 14 dygn och klorna är klippta en andra gång.

Jag börjar urskönja lite personligheter som säkert kommer att ändras med tiden. Men kolla är inte rosa tik ursöt, blå hane är en liten sprattelgubbe, ligger aldrig still, grön hane en coolare gosse som gärna ligger i knät, lite humör har lila tjej säger tydligt ifrån om nått inte passar, Pop är ’morrningarnas’ kung.

Dagens vikt 980gr
901gr
919gr
940 gr
1380gr

Fina mår toppen och är ute hos oss allt mer, det minsta pip inifrån lådan gör att hon springer dit. Hon har ett fortsatt stort ’kontrollbehov’. Hon sköter dom på bästa sätt sin egna lilla Pop och ’Gökungarna’ som de numer kallas. Fina gör ingen skillnad alls på dom. Tänk så bra det blev. Så tacksam att Pop har syskon. Fina är lycklig, 5 valpar betyder större matranson. En valp hade betytt mindre mat. Nu äter hon mycket, i stort sett fri matmängd, hon är i fint hull. Mina tidigare tikar som valpat rasade i vikt den 3-4 valpveckan. Då valparna dricker som mest mjölk. Fina har haft lite mer att gå på hela dräktighetstiden då det var så få valpar fick hon ett bra hull.

De andra hundarna är välkomna att kika in i valprummet. Nån liten morrning från Finas sida när Bobbi blir lite för närgången på de små. Hon skulle mer än gärna ta ett kliv ner i lådan men hon får allt vänta lite. Nilla kommer och kikar in men vänder på klacken när de små blir för på. Hon har gjort sitt i valplådan.

Jag har sovit i mitt egna rum nu i två dygn. Innan dess sov jag i valprummet tillsammans med valparna. Ja, så sömnen har väl inte varit den bästa då jag är enormt lättväckt och vaknar för minsta ’andetag’. Jag vet, jag har har varit lite ’sjåpig’ men det är trots allt lite så att man känner ett större ansvar när det inte är sina egna små valpar och så ska det väl vara. Jag vet att Fina sköter dom på bästa sätt men ändå.