Fina, Alsterbygdens Fina of Skoj

SE VCH Alsterbygdens Fina Född 150701 reg nr. SE40632/2015


 Fina är min egen uppfödning. Med Fina satsar jag på jakten. När det finns tid över blir det lite lydnad mest för att det är lite kul.

Fina är exteriört en liten tik. Hon väger 19kg. Med sin lätta kropp är hon snabb som en vessla. Tar sig fram lätt i tuff terräng.

Fina är en explosiv hund och hon är en högtempererad tik.  Hög i aktivitetsnivå och behöver ha en tydlig ”tumme i ögat”. Det finns en bra av-knapp inomhus. Vi jobbar med av-knappen i jaktsammanhang då den just nu mest är på. Hon har svårt att koppla av när andra arbetar. Händer att det kommer lite ljud om jag inte har arbetat igenom henne ordentligt. Framförallt vid konkurrens intill vatten.

Fina har full kontroll på allt som händer, inget undgår henne. Full fokus och koncentration i arbetet.

Fina är duktig i sitt sök och tar lätt mark och använder sin nos väl.  Jobbar genom områden i högt tempo. Hon är en mycket duktig markör.

I det övriga arbetet upplever jag henne otroligt mjuk och lyhörd, lätt att stoppa och rikta om. Följsam i dirigeringar. Hon litar på mig som förare och har mycket ”Will to please” i sig. Fina är en hund som man kan skicka om och om igen. Samma glädje i varje skick, hon är helt enkelt en glad skit. Arbeta i vatten älskar hon och har en hög vattenpassion, hittills har jag inte sett att hon haft problem med någon igång från land till vatten oavsett underlag.

I det riktiga arbetet är det Fina och jag. Då exesterar inte hundar eller människor för henne. Hon går lätt in i bubblan med mig och får ett fokus på uppgiften som är enastående. Det Fina visat mig hittills är jag stolt över. Här finns mycket, mer än jag kunnat drömma om, om jag kan sköta mina kort rätt kommer Fina bli bra.

Vad gäller kallvilt så tar hon allt slags vilt, fin och mjuk i munnen med ett bra grepp. Fina har varit med på många jakter, duva, kråka, vitfågel och gåsjakt. Det fixar hon galant. Slappnar av fint i gömslet, stadig och tyst.

När Fina tränar med dummy är hon lite mjuk i munnen och har av och till slarvigt grepp. Hon har däremot mycket fina och stadiga grepp med vilt, mjuk i munnen. Så jag har inte brytt mig så mycket om att träna bättre grepp med dummy. Ser inte så stor anledning att traggla med det då viltet är det viktiga för mig. I lydnaden har hon fina grepp utan tugg på apporter och vittringspinnar. Fina skulle vara en perfekt hund i lydnad. Snabb som en vessla, smidig, liten och explosiv. Kan lätt växla från explosiv till koncentration. Tyvärr räcker inte min tid till att träna lydnad.

I vardagslivet är Fina min keligaste hund. Att vara nära och få ligga i knät älskar hon. När det kommer gäster kan hon bli ”för mycket” vill vara med, helst då i knät på alla. Hon är en enkel hund som går att ha med sig överallt. Inte miljöpåverkad ett endaste dugg.

Alla hundar har en minuslista så även Fina. Minus aspekten kan man se ur flera synvinklar och man kan omvandla dom till positiva egenskaper i andra sammanhang där man drar nytta av dom. Till minus listan kommer hennes  ”vaktighet” här hemma i trädgården,  ingen går förbi obemärkt😳. Finns inget bakom denna vaktighet då hälsningsermonin är i full gång om personen ifråga kommer in. Men hon hörs! Fina som sin mor har ett högt viltintresse av de levande fyrbenta djuren i skogen. Händer att hon drar efter dessa. Hon har också en hög vattenpassion som får mig att blunda vissa tillfällen då hon fullkomligt kastar sig hämningslöst ut i vattnet från höga höjder och alla slags kanter.

Jag vet att det ligger ljud nära hos Fina i konkurens och jaktsammanhang. Detta är något jag har med mig hela tiden och det gäller att hantera detta på rätt sätt.

Fina har gått en 1-årig utbildning till Narkotikasökhund. Hon blev klar oktober -19. Hon arbetar nu som Narkotikasökhund. Vi arbetar på skolor och olika behandlingshem. Detta arbete passar Fina som handen i handsken. Hon är liten och orädd, tar sig fram lätt i olika svåra miljöer. Stark mentalt och störs inte i sitt arbete då vi många gånger arbetar tätt inpå klienter.

Hälsa:

Fina är röntgad med HD A och Ed 0/1.

Omröntgen med CT-röntgen i januari 2017 i Strömsholm på bog och armbågar, ingen armbågsfragmentering. Ingen påvisad OCD. Ortopeden på Strömsholm bedömde Fina med ua på båda armbågarna. Journal finns på detta.

Fina kommer ur en kull på 8 och alla är friröntgad. Samt även hennes Halvsyskon på Nillas sida är helt fria.

GR_PRA1 fri genom föräldrarna, anlagsbärare GR_PRA II

Ögonlyst med ua 170410, 190925, 201208

Ichthyosis fri -Laboklinik

Meriter

  • Lydnad: startklass 186p och uppflyttade i FCI 1
  • Viltspår: Fina fick ett vildspårschampionat snabbt. Tre ettor under fyra dagar.
  • B-Prov:  1:pris NKL på goldenklubbens KM uppflyttad till ÖKL.
  • C-Prov: 1:pris 86p ÖKL
  • Norskt kvalificeringsprov: godkänt
  • B-prov Norge 1: pris NKLupplyttad till ÖKL
  • C-prov WT 7:placering på unghundsderbyts WT ÖKL Orsa juni 2019

BPH ja godkänt skott.

Fb-r ja godkänt skott

Filmklipp nedan på Fina

En filmsnutt från ett träningspass med kallvilt. Hösten -16 Fina här 15 månader.

Kort klipp på några moment från BPH testet oktober 2016


Finas stamtavla på rasdata

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s