Lagerlöfs kullen

8 veckor

Nu har de små flyttathemifrån.

Alsterbygdens Akka ”Hayley”

Hayley har flyttat till Elin här i Karlstad. Hon bor tillsammans med två andra goldenhundar. Hayley har jag avelsrätten på.

Hälsa

HD A och Ed 0

Meriter

Fb-r

Alsterbygdens Pyssling ”Svante”

Svante fick följa med Maria och pappa Ture hem till Sjöbyn i Säffle

Hälsa: HD A, ED 0

Meriter: Svante utbildas till att leta vägglöss.

Dygn 25

Nu är de små hundar. Skäller, morrar, biter och gör skuttförsök. De äter nu riktig föda två gånger per dag. Sover fortfarande jättemycket men vakenstunderna blir allt längre. De har fått en hage i köket där de tillbringar dagarna. Nattetid sover de i ”natthagen” i hundrummet. Jag har flyttat ut ur hundrummet och sover i min säng nu. Allt rullar på precis som det ska göra. Fortfarande väl tjocka men de springer nog av sig de extra grammen snart.

Dygn 20

Dagarna går, redan dygn 20 och tre hela veckor i morgon. De är alldeles ljuvliga små valpar nu. Kan inte se mig mätt på dom. Känner på mig att det kommer bli tufft att lämna ifrån mig dessa vid 8-veckor. Jag är tveksam till att jag ens denna gång kommer tycka det är jobbigt att ha valpar. Stor skillnad att bara ha två såklart.

Idag fick de en smakportion av köttfärs. Det var inga som helst problem. Det försvann snabbt ner i magen.

Tänderna har kommit så nu börjar förvandlingen mot små Pirayor. Kissar och bajsar gör de själva även om Nilla inte riktigt tror det. Hon är noggrann och tvättar och tvättar. Nilla gillar verkligen att vara med dessa två, än är de inte värst jobbiga. Men de har börjat med lekinviter, morrar och skäller åt varandra, gör små tappra skutt som ofta resulterar i ett magplask. De känner igen mig när jag kommer. Jag möts av viftande svansar och små ben som vingligt tar sig upp i knät.

Denna kull är senare än mina andra med att ta sig upp på benen det är bara att konstater. Men det handlar om utebliven konkurens och tjocka magar. Men nu har det ändå hänt saker. Jag behöver inte längre ha gummisidan upp för bättre tassfäste. Nu promenerar de på fällen. Så snart är de ikapp. Vikten pratar vi inte om. Den är mer än tillräcklig och jag väger dom inte längre 🙈. Mitt problem denna gång har ju varit lite tvärtom mot tidigare kullar. Jag har liksom kollat vikten så de inte går upp allt för mycket. Men vad gör man? Kan inte hindra Nilla från att dia. Anar att valphullet försvinner när de är uppe mer på benen. Hur som sover vi alla som stockar nattetid, vi är nöjda, välmoende och trivs alldeles utmärkt. De diar kl 23 och sover till ca 06.30. Kanske diar Nilla nån mer gång nattetid men inget jag vaknar av.

Dygn 16

Lycka när man upptäckt att det finns en kompis i lådan.

Dygn 15

Nu är ögonen öppna och de blir sötare och sötare för var dag som går.

I går fick de sin första avmaskning vilket inte uppskattades hos de små. Det spottades och frästes rejält så jag undrar hur mycket som gick ner i magen. Det var enklare att få i dom Banminth pastan när den fanns. Nu var det flytande vätska som skulle sprutas in i munnen.

De är två tjocka och välmående valpar. Tiken invägd på nästan 2000g och hanen tätt efter på 1850gr. De är sena upp på benen men inte så konstigt med den vikten. De har heller ingen konkurrens så livet går i ett lugnare tempo för dessa två än om de hade varit åtta. De behöver inte kämpa sig till nått. Nilla trivs med dessa två och ligger gärna i lådan. Annars har hon gått ur den värsta valbubblan och blir med på längre turer och jag ser att hon uppskattar att få röra på sig. Tassen åker upp i förväntan när jag skickar Fina på nått litet linjetag. Hon vill också, men inte än väntar nån vecka till så hon får läka ordentligt från kejsarsnittet. Hon får nöja sig med koppelpromenader nån vecka till.

Dygn 9

Tjock, tjockare, tjockast!

Lite större springor i ögonen, så nu står det inte på förrän en ny värld öppnar sig. Jag behöver inte säga så mycket om vikten, tror filmen talar sitt eget språk vad gäller den saken. (Tiken invägd på 1400gr och hanen 1230gr).

Inte så lätt att komma upp på bakbenen med den magen. Finns ju ingen anledning att skynda till spenen heller, finns ju så många att välja på. Men jag ser att det hänt lite på nått dygn så hon är på gång den ‘lilla’ tiken. Hanen är lite nättare så han är näst intill på benen nu. Han tar livet med lite högre hastighet och tar jakten på spenarna på lite större allvar.

Jag antar att ni förstått att det är fridfullt i lådan. Jag får min skönhetssömn utan problem. Har fortfarande Frödingkullen i minne (den första kullen) då jag knappt fick sova nått. Fick vara glad om det blev två-tre timmar i stöten.

Dygn 7

Grattis Lagerlöfskullen 1 vecka idag.

Till vänster hanen Alsterbygdens Pyssling och till höger Alsterbygdens Akka.

Dygn 6

Jag var tvungen att sätta dom på vågen av nyfikenhet, jösses vilka baddare. Tiken vägdes in på stadiga 1200gr och hanen på 1070gr. De följer fint kurvan. De tidigare kullarna har nästan varit uppe på benen denna tid men anar att jag får vänta några dagar till innan jag ser att de använder bakbenen mer under sig. De är nog de nöjdaste valparna jag haft inte undra på det kanske. Full uppmärksamhet av mammahunden som har gott om mjölk i sina 10-spenar, fem sittningar/mål inte undra på att de växer. Mammahunden har bara två att slicka och hålla efter så magknipen hålls långt borta. Jag får istället vara lite uppmärksam på att hon inte vårdar för mycket.

Nilla lämnar lådan allt mer. Åtminstone när maten dukas fram på bordet eller disken plockas in. Hon följer gärna med ut på promenad nu. Om det inte hade varit sibirisk vinter med 10m/s så hade vi kunnat gå lite längre turer. Men satans vad kallt det är.

Dygn 6

Det blev några dagar mellan uppdateringen här. Valparna mår bra, mer än bra. Det händer inte så mycket just nu i lådan mer än att de ökar i vikt. Har slutat att väga, det liksom behövs inte. Sista vikten blev dygn 4 och då vägde tiken 1080gr och hanen 940gr. Båda ökar stadigt!

Det är lugnt i lådan, jag får sova på nätterna. Nån gång är jag upp då någon har gått vilse. Säkert hade de hittat till spenen men hjälper jag till blir det fortare tyst!

Nilla vill med ut och gå. Vi går allt längre och längre för var dag. Nilla mår jättebra. Fantastiskt vad hon hämtat sig snabbt från snittet.

Nosen börjar bli svart och så även trampdynor.

Dygn 2och alldeles ljuvliga. Som vanligt tror jag att jag ska få så mycket gjort. Men jag fastnar vid valplåda och där blir jag kvar. Sittande och bara tittar. Trots att jag haft två kullar tidigare är jag lika fascinerad som första gången jag hade en kull. Den där valplukten, de där propellersvansarna när mjölken rinner till, de där rosa trampdynorna, smackandet, trampandet och buffandet kring spenarna för att få mjölken att rinna till, små fnysningar och små ljud. Fulla av liv och endast två dygn.

Nilla mår bra, har tempot henne regelbundet, ingen feber. Äter med god aptit och är pigg. Lämnade lådan ett snabbt ögonblick när osten kom fram i morse. Men sen snabbt tillbaka. Hon har varit lite lös i magen och behövt ut nån extra gång men inget alarmerande utan helt normalt efter en valpning. Såret på magen ser fint ut. Nilla har som jag skrivit tidigare gnytt o pipit. Vi löste det bra inatt genom att min madrass kom ner på golvet bredvid lådan. Där kunde jag lägga en liten hand på hennes rygg och det lugnade henne genast. Idag är hon mycket lugnare säkert var det smärtlindringen ”ruset” hon reagerat på. Hon vårdar de små på bästa sätt, kanske lite för bra nu när det bara är två. Blir omsorgsfullt tvättade från topp till tå, ofta. De äter som bara den och mycket mjölk har hon. Dagens invägning tik 712gr och hanen 680gr. Ingen förlorade vikt det första dygnet.

Jag har ändrat mig vad gäller tema på kullen. Istället för vikingakullen efter det värmländska dansbandet Vikingarna blir det istället en Lagerlöfskull efter Selma Lagerlöf. Så får jag lov att presentera de två Alsterbygdarna som fått sina namn efter karaktärer ur Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige, Alsterbygdens Pyssling (Nils Holgersson blev förvandlad till en Pyssling) och Alsterbygdens Mor Akka (efter ledargåsen).

Dygn 1

Godmorgon världen! Valparna mår fin fint. Nilla har haft en tuff natt o gnytt och pipit. Lugn men legat och gnytt. Säkert ont och full i hormoner och kanske fortfarande lite hög av opioider sen op. Men äter med god aptit och är pigg i övrigt. Men skett en del som blir annorlunda hormonellt mot en vanlig valpning kan jag tro. Hoppas hon blir lugnare under dagen som går. Känns lite jobbigt i mattehjärtat när hon gnyr.

Allt gick så fort igår då det blev vattenavgång med gröna slemklumpar vilket inte är bra. Nilla hade inga värkar heller. Så snabbt in och snabbt beslut om snitt då ena valpen visade på lite lägre hjärtfrekvens på ultraljudet, Inte alarmerande men en viss skillnad valparna emellan. De låg dessutom jättehögt upp i hornen fast Nilla var helt öppen. Så vi tog det säkra före det osäkra. 40 min senare var snittet gjort. Stora klumpar på 630 o 580gr. Så beslutet kändes helt rätt. Få valpar ökar ju risken avsevärt med sämre värkarbe och dessutom kan de bli riktigt stora vilket dessa två ljuvliga varelser var.

Nilla tar som vanligt hand om valparna på bästa sätt, blir orolig när någon ger sig ut på en liten utflykt i lådan och inte hittar tillbaks fort nog. Hon vill ha dom nära nära. Men jag funderar på om hon saknar några fler, ibland ser det ut som hon letar. Jag är mycket glad över att de är två och har nån att buffa med kring spenarna.

Nilla har gett de små full omsorg från den stunden hon kvicknade till efter snittet. Det var skönt att se att hon tog sig an de små på direkten och gav dom en rejäl omgång med rengöring. De kissade och bajsade på direkten. Det är inte en självklarhet efter ett snitt att tikarna tar sig an valparna. Att lämna lådan det gör man inte enligt Nilla. Men kissa måste man och jag får lyfta ut henne. Kissar så fort hon kommer ut och sen fullfart in mot lådan.

Nilla -Ture 21/2-18 Nilla har valpat, två valpar båda är tingade.

Hanen jag valt till henne är Reducks Ture Sventon ”Ture”. En hane jag haft ”span” på länge då han funnits i min närhet. Jag har sett honom i jaktarbete och vi har både tränat och tävlat ihop.  Vi startade på samma inoff jaktprov. Ture fick då ett första pris och domarens val, Nilla fick ett första pris och provbästa hund. Det jag sett hos Ture gillar jag mycket. Min typ av hund.

Denna kombination blir en blandning av amerikanska och engelska linjer. Tures stamtavla finner du HÄR och nedan. Många av de linjer som finns bakom Ture återfinns i min första kull Frödingkullen där jag behöll en tik, Fina.


Maria Axelsson beskriver sin drömhund så här….

Ture är en ung hane med väldigt god arbetsmoral, vill ALLTID vara till lags och göra rätt och har mycket lätt att fokusera på sina uppgifter, när han jobbar bryr han sig föga om resten av världen. Han är en relativt okomplicerad hane som älskar människor, är lätt att äga och ha kring sig, trots sin höga intensitet. Till hans försvar tänker jag att han i mångt och mycket också är en produkt av det vi skapat, han SKA älska alla människor och se dem som eventuella figuranter.
Som jakthund arbetar han i hög fart med god uthållighet och näsan är mycket begåvad. Mycket följsam och stadig. Simmar gärna och fort men har inte överdriven vattenpassion. Ture är en mjuk kille som trots sin stora arbetslust går att föra med mycket små medel. 


Som räddningshund jobbar han snabbt. men är inte dumdristig och anpassar sitt arbetstempo efter uppgift och underlag. Han har ett bra och uthålligt skall, ett mycket stortfigurantintresse och älskar att vara på jobbet! Som soffpotatis är han underbar, vill gärna ligga och mysa i knäet så länge han bara får. Jag kan kort och gott sammafatta honom som min drömhund.
Ture har i jan 2016 klarat inträdesprov till räddningshund och det kommer ha prio 1 i vår träning. Självklart kommer han också startas på B-prov och säkerligen ett och annat WT. Vi har i dags dato endast hunnit starta på ett B-prov, men vi har tiden för oss:-) / text Maria Axelsson foto:Maria Axelsson

HD A, ED 0

PRA_1 och PRA_2 Normal/Clear

PRCD-PRA Normal/Clear
Ögonlyst Ua hösten 2015/17

Meriter:
Funktionsbeskriven och genomgått BPH vid 15 mån ålder.
Klar Certifierad räddningshund 171107
2:pris NKL B-prov och 1:pris på goldenklubbens innof B-prov.

Uppflyttad till lägreklass i  bruks (sök).


Verkar denna kombination intressant för dig som har tävlingsambitioner kontakta mig så pratar vi mer.

Valparnas stamtavla nedan.

Preliminär index på valparna blir ED: 106 och HD:110 inavelsgrad 4,7%


Ett observandum tecken på Nilla finns då hon är Anlagsbärare av PRA II och ska därför bara paras med en DNA testad fri hane. Hon behöver också ett veterinärintyg för att hon fyllt 7-år inför nästa parning.

Kontakta mig på telefon 0709-599555 eller mail alsterbygdensjaktgolden@outlook.com

Nilla och Ture