Vikingarnas kull

Lykka/Skidd

Valparna har nu flyttat till nya hem….

Nedan Röd tik, Alsterbygdens Lilla Vän ”Tilly” hamnade hos Anna Liljeroth i Göteborg. Tilly tränas i lite av varje som lydnad och apportering

Meriter:

Hälsa:

HD b Ed 0

Nedan, Lila Tik, Alsterbygdens Jackpot ”Java” hamnade hos Lisa Johansson i Älvsjö. Java tränas och tävlas inom brukset.

Meriter:

Uppflyttad till Elit spår SPH 1

Uppflyttad till Lydnadsklass 1

Godkänd mentalstatus BPH

Hälsa:

HD A och ED 0

Allergibehandlas

Nedan, Rosa tik, Alsterbygdens Tro på mig ”Trolla” hamnade hos Nina Weinholt i Torsby som tränas i bruksgrenar och även apportering och lydnad.

Meriter:

BPH

Hälsa:

HD B ED 0

Nedan, Mörkblå hane, Alsterbygdens Djingis Khan ” Krut” hamnade hos Tove i Norge som utbildas till Räddningshund.

Meriter:

Godkänd Norsk Räddningshund klar aug -22

Godkänt BPH

Hälsa:

Hd A Ed 0

Nedan, Grön hane, Alsterbygdens Bang Bang hamnade hos familjen Alderud i Stockholm. ”Boston” tränas i lite av varje, tanken är apportering och eftersök.

Meriter:

Godkänd mentalstatus BPH

Hälsa:

HD B Ed 0

Nedan, ljusblå hane, Alsterbygdens Guldbruna ögon, ”Krutov”, hamnade hos Staffan och Birgitta i Karlskoga. Krutov tränas i apportering och lite lydnad.

Meriter:

Känd mentalstatus BPH

Hälsa:

HD A och ED 0

23-dagar

https://youtu.be/FxsbYdnmaZI

22-dagar

‘Mat på silverfat’ kanske inte men väl blått porslin 😀. Alla små åt med god aptit.

Nu hör de och nu missar de inget, går inte ens smyga längre. Tänderna är synliga och nu busas det med syskonen. Lite personligheter börjar ta form. De bajsar och kissar helt själva nu utan Lykkas hjälp. De har fått en ‘toalåda’med smådjursströ i. Vi får se om den fungerar annars blir det tidningar igen.

https://youtu.be/mKfWq8bSpLM

https://youtu.be/yK6BwJvwGxU

20-dagar

Idag blev det provsmakning av nötfärs, inga problem. Alla åt med god aptit.

18-dygn

Elisabet på besök och hon passade på att ta porträtt av de små ‘trubbnosade’ sötnosarna.

18-dagar

En lite större hage har de fått nu när de kommit upp på benen och kan lokalisera Lykka. Man ser nu några glädjeskutt och de gör små lekinviter med varandra, de har förvandlats till små hundar som nu ser och hör.

Film 18-dagar

15-dagar

Dagens vikter

Födelsevikt dagens vikt

Grön. 447g 1335g

Mörk blå 480g 1386g

Ljus blå. 448g 1306g

Röd. 368g 1160g

Rosa. 429g. 1240g

Lila. 460g. 1245g

2-veckor, Grattis till Vikingarnas kull

Film

Denna stora dag firades med avmaskning. Var väl ingen av valparna som uppskattade kennelmammans påhitt, men nödvändigt. Det spottades och frästes rejält.

Ögonen har nu öppnats och de ser litegrann, även hörseln är på gång, de märker av varandras ylande och försöker överösta sin kompis, ett fasligt liv emellanåt. Valpar med humör detta. Det märker jag.

Bajsar gör dom nu på vingliga ben. Inte så lätt med balansen, blir lätt ett fall rakt över det man precis lämnat ifrån sig. Kennelmamman försöker vara med och stötta och fånga upp men inte alltid man hinner. Även Lykka gör sitt bästa. Trots våra tappra försök till att rädda fällen går tvättmaskinen konstant. Värre blir det.

Den första svansviftningen fick Lila till idag på självaste två-veckors dagen. Lila är för övrigt den som öppnade ögonen först, hör bäst och är i nuläget ettrigast 💕.

Jag som ser de små ofta börjar ana lite personligheter som givetvis kommer att ändra sig under resans gång.

Valparna är nu registrerade hos SKK och fått stamtavlenamn. Vem som blir vem vet vi först när veterinärbesiktningen är gjord och de får sina chip. Namnen fick valpköparna vara med och bestämma. De fick välja en låttitel av Vikingarna. Låt mig presentera……Alsterbygdens…..

Djingis Khan

Guldbruna Ögon

Bang Bang

Lilla Vän

Tro på mig

Jackpot

Två veckor kvar tills jag tar emot de första valpköparna. Med tanke på rådande omständigheter kring Covid 19 så är jag hårdare med besökare. Jag prioriterar valpköpare i första hand. Sen får vi se om det blir fint väder och valparna kan vara utomhus kanske jag. släpper in lite fler besökare. Att bli däckad av Corona vore ingen hitt med små valpar i huset.

11-dagar

Hej hopp dagarna rullar på. Än så länge är det mycket lugnt och Lykka sköter det mesta kring de små. Hon är en exemplarisk mor som vårdar de små på bästa sätt. Lykka är också exemplariskt duktig på att tala om när hon vill ha mat vilket resulterat i tidiga mornar som 04.40. Som tur är kan vi sova ett par timmar till efter matintag.

Det är varmt ute nu, klibbigt varmt och varmt även för valparna. Svårt att hålla en lagom temperatur i lådan. Men hellre för varmt än kallt för infektionsrisken. Efter 3-veckor klarar de att hålla sin kroppstemperatur själva och då kan man börja slappna av. Tänker mest på risken att bli Herpes infekterad.

Det varma gör dock att det blir lite gnissel i lådan. Svårt att finna ro och hitta en sval plats. Så de små har ljudligt klagat och kan bara gratta dom att de själva inte hör sig själva.

De små har nu små springor i ögonvrån och det står inte på förrän de öppnar ögonen. Öronen fortfarande stängda men öronlapparna har åkt ner så med synen kommer även hörselgången öppna sig. Benen blir allt starkare och de tar några stapplande vingliga steg.

Det märks att de nu känner igen min lukt när jag kommer på morgonen och pysslar lite med dom. De kryper och nosar av mig. Ännu får de vara så mycket som möjligt själva, jag lyfter inte på dom i onödan, de får lite smek över ryggen o under hakan. Lyfter dom vid kloklippning och vägning. Än är det Lykkas valpar helt och hållet. Kanske är jag överdrivet försiktig men ser ingen som helst vinning i att böka omkring med dom eller släppa in andra i lådan. Tids nog kommer den tiden.

Mina hundar speciellt då Nilla väntar och väntar utanför grinden. Hennes största önskan är att få komma in. Men hon får vänta tills de är tre veckor. Nilla har mer tur än andra. De andra som väntar då 2-beningar får vänta ytterligare nån vecka efter det innan insläpp. Huset, lådan, valparna är än så länge Lykkas och vår boning och kommer så vara i dryga 2-veckor till. Sen vet vi att vi mer än gärna tar emot besök och blir avlastade i lådan. Men nu njuter vi av lugnet, lugnet före stormen, för storm blir det. Stormen kommer man inte undan ifrån. Det vet alla som haft valpar.

Film. Lykkas valpar 11-dagar

4-dagar gamla

https://www.youtube.com/watch?v=tDlqdTdWpsk&feature=share

Alla har fått ett varsitt halsband. Ännu lite stora men snart så. De kommer märkas så här.

Hanar

Blå bak får grönt halsband

Blå höger lår får mörkblått halsband

Blå vänster lår får ljusblått halsband

Tikar

Röd bak får rött halsband

Röd höger lår får rosa halsband

Röd vänster lår får lila halsband

3-dagar gamla

Tre dagar gamla och livet består av mat, sömn, tvättning, sköta magen, rumla runt i mjölkbaren och få fatt på den bästa spenen som serverar den bästa mjölken. Alla går upp fint i vikt. Är ju inte helt lätt att få exakta vikten på en sprattelvalp.

Lykka var snabbare än sin mamma Nilla med att komma ut ifrån valplådan frivilligt. Idag kom hon ut och var med oss när vi fikade på altanen, tog ett varv i trädgården och kollade läget lite för att sedan återgå in till sin lya.

Den svarta pigmenteringen har påbörjats på nos och trampdynor. Även Lykkas nos börjar få riktigt svart färg. Häftigt att även tikens pigment förbättras under digivning.

Om några dagar åker valphalsbanden på vilket gör att det blir lättare för er att se skillnad. De är väldigt lika varandra valparna.

https://m.youtube.com/watch?v=evDA8iabHnA


Dygn 1

Alla små mår toppen och så även Lykka. Lykka vill inte lämna lådan vilket är helt naturligt. Får muta ut henne för att kissa. Precis som det ska vara. Håller ett extra öga på henne och tempar, kollar juver och flytningar. Allt i sin ordning.

Vägning på morgonen och det ser fint ut. Ingen har gått ner vilket inte är helt ovanligt det första dygnet.

Mjölken har runnit till och ljudet av diande valpar är ljuv musik för örat. Sucken Lykka drar när mjölken precis rinner till. Svansarna på de små blir som propellrar.

Blå märkning hanar, röd märkning tikar.

Pigmenteringen har börjat och det rosa börjar bli svart.

Film, Lykkas valpar 1-dygn

200729

Vi hälsar vikingarnas kull till världen ❤️

De små bestämde sig för att nu vill vi ut på dygn 59 och så blev det. Natt till onsdag välkomnade vi sex stycken underverk till världen. Sex stycken små underverk fulla av livskraft. Några bestämde sig för att ta sig an världen med bakbenen först, några tog sig an världen lite mindre dramatiskt och höll sig till det traditionella sättet, huvudet först.

Lykka klarade av sina sex valpar på ca70 min. De kom som på löpande band, allt gick enligt skolboken. Knappt vi hann med innan nästa liten stod på tur.

Hon krystade dock efter valp sex så vi trodde att en till skulle anlända, men så blev det inte. Kanske var det eftervärkar som lurade oss. Vi håller extra koll på henne och är observanta på missfärgade flytningar eller temperaturstigning. Än så länge är hon oförskämt pigg. Ätit som hon inte sett mat tidigare, pysslar med de små som hon inte gjort nått annat, fina Lykka.

Nu håller vi tummarna hårt för att allt fortsätter i denna goda anda.

Dygn 59

Nu är vi igång, låg temp sedan igår kväll då den låg på 36,6. I morse 36,2 och sen efterm 36.1. Förberedelsen är igång och Lykka har gått in i öppningsstadiet.

Skulle tro att det kommer nya Alsterbygdare under natten.

Dygn 58

Idag har Lykka börjat förbereda sig på riktigt. Ute letar hon lyor så nu är det koppel på. De högdräktiga tikarna går liksom in i en ‘bubbla’ och hörseln tycks försvinna. Inne har hon dragit sig undan lite mer och går och bäddar och vilar. Det närmar sig och allt går enligt skolboken hittills ❤️

Magen stöter nästan i backen när hon sitter och spanar över ‘ägorna’.

Dygn 57

Många trevliga valpspekulanter på besök o Lykka myser o njuter av den uppmärksamhet hon får. På onsdag stänger vi dörren för besökare och boar in oss i valpbubblan.

Vi går flera kortare promenader under dagen och Lykka trippar på i rask takt. Vi går i terräng och på naturstigar så hon får lyfta på benen och jobba lite. Pausar och intar mycket blåbär. Hon är jättepigg vilket är så skönt.

Dygn 54.

Lykka mår toppen, spatserar runt i trädgården, vi tar en mysstund då och då och hon är mycket givmild med sina pussar. Hon äter upp alla hallon vi har. Hon har även lärt Bobbi hur man gör och ja ni kan ju tänka er när en Labbe får smak på nått då rensar man allt. Så glöm hallonsylten i år.

Hon växer för var dag som går och stundtals lever de små rullan i magen. Ibland far Lykka upp och ”nyper” sig själv i sidan, kanske sparkade de små på ömt ställe.

Valprummet är iordningställt och Lykka har valt lådan två nätter på raken nu vilket känns skönt för mig då det var aningens trångt i en 90 cm bred säng. Det var ju inte så att hon tog liten plats.

Lykka är så enkel att ha att göra med, vips så var hon en del av flocken. Tänk vad fort de anpassar sig till ”nytt” hem.

53-dagar sedan parning.

Lykka är pigg och glad, äter som en häst, ständigt hungrig, går gärna med ut på promenader och ‘pinnar’ på i rask takt. Strosar runt i trädgården och smaskar hallon. Hon börjar få en rejäl mage men fortfarande otroligt smidig och hoppar glatt upp i soffan och sängen.

Idag får vi besök av matte Elisabet med familj. Anar att det kommer uppskattas från bådas håll.