Det där med belöning och beröm …..

……är minsann inte alltid lätt. Belöna och berömma i tid o otid, det är nog jag det….Kanske är jag expert på detta. När hunden fattat och vet vad den skall göra, vad som förväntas av den. Håller jag ändå på och berömmer i tid o otid. Visst i inlärningen gäller så klart att berömma, belöna de sönderdelade träningsmomenten som jag vill att hunden ska lära. Men när jag sen kedjar ihop hela momentet. Då måste jag verkligen tänka till, vad, när, hur jag belönar…..hur jag vill att det ska se ut innan belöningen kommer. Är det inte exakt så som jag tänkt, ja men noncha och gör om. Ge henne inte ett bra med belöning fast det var LITE bra i mina ögon. Typ…Hon kom ju nästan fram, åt inte på den, eller kastade upp den, eller drog ett ärevarv. 

Bara Full fest vid exakt rätt beteende. Hur sjutton ska hunden veta vad den gör rätt och fel på annars. Tror det är gjort på en svinblink att lära in ett felbeteende. 

Idag blev det så tydligt på morgondagens jaktträning med fågel. Christer var med mig…..(Till saken hör att jag har respekt för fåglar, och vill att det ska bli så bra, därför är jag snabb med belöning och beröm när vi jobbar med fågel just). 

-Varför berömmer du Fina när hon gör rätt ute vid upptaget av fågeln och berömmer henne hela vägen in undrar Christer Gustavsson och varför belönar du när hon kommer fast hon släppte fågeln framför dig? Tror du stör henne mer än du hjälper med ditt ”braande”. 

-‘Jamen’ säger ja, är ju rädd att hon börjar äta eller krångla med fågeln. Vill ju stötta henne. Hon var ju duktig som nästan kom ända fram med den. (Till saken hör att Fina till 99% lämnar av i hand). 
-Men är det inte bättre att du ‘korrigerar’ om hon skulle göra fel? Och spara på berömmet tills hon är helt inne med fågeln, och gör helt rätt säger han. Lita på hunden, tro på hunden tills den gör ‘fel’. Nu tror hon ju att det är bra när hon släppte den. 
-Jo kanske har du rätt. Jag testar väl att vara helt tyst då. 
Skickar Fina på en markering är knäpptyst, hon plockar fint upp fågeln kommer med den så fint ända fram till handen 😳. 
-Ha där ser du, nu kan du ju belöna!!! 
Och när blev han så klok 😛. 
Jag är nog bra på att slösa på berömmet i onödan. Bättre att spara på det tills hela uppgiften är löst 🙈. Hur ska hon annars kunna veta vad jag menar. När det är bra och inte bra. 

2 tankar om “Det där med belöning och beröm …..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s